150x120_D4Y Design for yoga


MÖRDARE UTAN MORD

 I en container i Sigtuna finner en äldre dam en åttaårig pojke. Han sitter framåtlutad som om han bad. I händerna håller han en morakniv som med kraft tryckts genom hans pannben och in i hjärnan.
 
När teknikerna genomsöker containern gör de ytterligare ett än mer makabert fynd. En pappkasse med några tidningar döljer ett 30 veckor gammalt foster. Ett vasst föremål har passerat dess hud. Tagit sig in genom magen och avslutat sin resa vid dess ryggrad.
 
När historien påbörjas har polisen även funnit en strypt kvinna i en sunkig lägenhet i Märsta. Ett klart trafficking fall, tror polisen. Har detta mord och de två andra något med varandra att göra?Under resan gång stöter poliserna på ett antal problem, men det mest frustrerande av dem är: Kan man enligt svensk lag döma någon för mord på ett foster om man inte finner dess moder?

 

Madeleine Leijonhufvud, Sveriges första kvinnliga professor i straffrätt. Känd debattör i både tv och tidningar.   Foto: Marc Femenia/TT, pressbild Madeleine Leijonhufvud, Sveriges första kvinnliga professor i straffrätt. Känd debattör i både tv och tidningar. Foto: Marc Femenia/TT, pressbild

När jag skrev boken "Mördare utan mord" ville jag belysa ett problem i lagboken. Då manuset sedan var klart ville jag få klarhet i om mina tankar kring det lagskrivna dilemmat skulle kunna hända i verkligheten. Väcka frågan. Jag vände mig då till Sveriges första kvinnliga professor i straffrätt, Madeleine Leijonhufvud, som jag hört belysa samma problem från den juridiska sidan under en debatt i teveprogrammet Drevet. 

Svaret från Madeleine Leijonhufvud:
Hej!
Nu har jag gått igenom ditt manus - naturligtvis inte läst ord för ord, men det var en så pass spännande läsning att jag inte kände det som någon uppoffring att ägna ett antal lördagstimmar åt den - tvärtom.
 
Jag är ju ingen lektör, och jag har som sagt en viss motvilja mot underhållningsvåld. Polisromaner, med mycket dialog och mycket om vardagen bland kriminalare är jag lite trött på, det ska sägas, det har ju varit mycket i den vägen de senaste åren.
 
Men du har onekligen hittat en intressant vinkling, den juridiska fråga du tar upp är definitivt värd att uppmärksamma, och den belyses väl i denna historia.
 
Lycka till med att "sälja in" manuset. Vad jag kan erbjuda är att du kan berätta för förlagen du talar med att du diskuterat just den juridiska frågan om ansvar för att döda ett foster med mig och du kan säga att om de vill prata med mig om vad jag tycker om manuset i den delen så kan de ringa mig.
 
Madeleine L. 

Hösten 2017 trycks boken "Mördare utan mord" upp med ett nytt omslag.